Räntefria lån

Många butiker erbjuder idag sina kunder att köpa varor på räntefria lån, 0% ränta. Erbjudandet innebär att alla kan handla, oavsett om man har kontanter för dagen eller inte. Men är det verkligen billigare att köpa sina produkter med räntefria lån än att ta ett vanligt lån hos sin bank och betala ränta.

Till att börja med så finns inga gratislån, alla företag som lånar ut pengar behöver självklart tjäna pengar också. Istället för ränta får man betala en uppläggningsavgift för lånet och en aviseringsavgift för varje månadsfaktura man erhåller. Dessa avgifter innebär att långivaren har fullgod täckning för utlånandet av sina pengar iallafall.

Men det är först när man missar en betalning eller begär anstånd som lånet helt plötsligt blir betydligt dyrare och det är då långivaren börjar tjäna sina stora pengar.

Avgifter för kravhanteringen och att lånet, enligt det finstilta, plötsligt omvandlas till ett lån där ränta ska utgå med upp till 20% per år är vanligt och helt plötsligt sitter man med ett mycket dyrt lån med hög ränta. Självklart drabbar det inte alla, men man ska veta att idag betalas mellan 20-30% av alla räkningar efter påminnelse eller i värsta fall inkassokrav. Det innebär att över 1 av 5 personer ligger i riskzonen att få sitt räntefria lån att övergå till ett mycket dyrt och räntebaserat lån.

Så en fråga man ska fundera på innan man köper sina produkter med räntefria lån är ”om jag inte har pengar idag, kan jag säkert betala om 3 månader”.

Ibland kan det vara bättre att jämföra med sin bank eller kreditgivare. Även om lånet inte är räntefritt kanske kostnaden i slutändan ändå blir mindre än ett räntefritt lån.

Relaterat:

  1. Amorteringsfria lån
  2. Vad innebär ett lån utan säkerhet?
  3. Sevenday finans
  4. Låna smått eller låna stort
  5. Varför är snabblån så populärt?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>